sporcu beslenmesinde dikkat

'Denizci Terimleri' forumunda Erkan Sıla tarafından 17 Mart 2017 tarihinde açılan konu

  1. Erkan Sıla

    Erkan Sıla New Member

    Vücudunuzun dayanıklılığını artırmak için enerji gereksinimlerinize uygun beslenmeniz gerekir. Sağlıklı ve vücudun ihtiyaç duyduğu çeşitlerden oluşan bir sporcu beslenmesi planı fiziksel aktivitelerinizin yoğun olduğu dönemde hem kas yapımının sağlanması hem de harcanan enerjinin yerine konması açısından daha önemli hâle gelir.

    Fiziksel aktivitenize ve yaptığınız spora uygun beslenmeniz pek çok açıdan fayda taşır.

    Karbonhidratlar, sindirimi gerçekleştiğinde glukoza dönüşürler ve vücudun çabuk ve etkin şekilde kullanabileceği enerjiyi sağlarlar. Dolayısıyla egzersize başlarken enerji deponuzun tam olması önemlidir. Aksi takdirde hem sporunuzdan istediğiniz randımanı alamaz hem de kendinizi yorgun hissedersiniz.

    Ekmek, pirinç, bulgur, makarna, kabuğuyla birlikte patates, fasulye iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Ekmek tüketiminde tam buğday ekmeği, pirinçte de esmer pirinç tüketimi tercih edilmelidir. Spor öncesinde veya sonrasında alabileceğiniz enerji barları da spor için hem pratik hem enerji vericidir.

    Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında vücutta su kaybını önlemek için başta su olmak üzere, Powerade gibi sporcu içecekleri tüketilebilir. Araştırmalar, sporcu içeceklerinin fiziksel dayanıklılığı artırmada etkin olduğunu göstermektedir. Bu içecekler fiziksel egzersizle birlikte vücutta ortaya çıkan su ve tuz kaybını yerine koymayı, vücudun karbonhidrat stoğunu yedeklemeyi sağlar.

    Vücudunuzda yaklaşık 650 adet kas bulunmaktadır. Her ne kadar siz sadece bu 650 kas arasından 4 - 5 tanesi ile ilgileniyorda olsanız, diğer tüm kaslarınız, nefes almak, yemek yemek, yürümek ya da plajda karnınızı içeri çekerek gezinmek gibi günlük normal hayatınızın fonksiyonlarını gerçekleştirmek için beraber çalışmak zorundadır. Ancak bu kasların büyük bir çoğunluğu ile ilgili fazla zaman harcamanıza gerek yok, çünkü nefes almak ya da yemek yemek için ihtiyacımız olan kasları biz istesekte istemesekte vücudumuz kendisi çalıştırıyor. Bu blogdaki amacım, sizlere vücudumuzdaki belli başlı kasları güçlendirmek, geliştirmek ve tonlandırmak için onlar hakkında kısa bilgiler, geliştirme teknik ve tüyoları vererek, işinizi bu alanda biraz olsun vücut geliştirme kolaylaştırmaktır.

    Genlerimiz kas geliştirme bilmecesinin üç önemli parçasını oluşturmaktadır. Birinci parça; genlerimiz maksimum kas fiberi sayısını belirler. Bu yüzden herhangi bir küçüklük fotoğrafınıza bakın. O fotoğrafta gördüğünüz çocuğun kas fiberleri sayısı maalesef hiçbir zaman artmayacak. Siz büyüdükçe o fiberler de büyür. Eğer egzersiz yapmaya devam ederseniz daha da büyür yapmazsanız da küçülür. Ancak insanın vücudunda sayılamayacak kadar çok fiber vardır. Bu yüzden başkaları ile bir kıyaslama yapabilmeniz neredeyse imkansızdır. İkinci parça ise hızlı ve yavaş kas fiberlerinin yüzdesi. Üçüncü ve son parça ise kaslarınızın tam olarak geliştiğindeki şekli. Şu anda anne ve babanızın kaslarının şekli'ne bakarsanız (tam gelişmiş iseler) sizinkilerde ondan çok farklı olmayacak.

    Bu durumda yapılması gereken en önemli şey var olan kasların yeterli kadar ve sürekli olarak uyararak daha gelişmesini, güçlenmesini ve hacim kazanmasını sağlamaktır. Egzersiz yapma, ağırlık kaldırmanın yanı sıra, aldığımız gıdalar ve hormonlarımız da bu süreçte çok önemli rol oynayacaktır. Ne kadar çalışırsanız çalışın eğer kaslarınızı gerekli protein, yağ ve karbonhidratlar ile beslemezseniz bir sonuç alamazsınız. Bir sonraki bölümde gıdalar ile ilgili bir takım önerileri bulacaksınız.
     

Bu Sayfayı Paylaş