tvmag sitesi

'Yakınlar' forumunda astrolog1 tarafından 24 Temmuz 2017 tarihinde açılan konu

  1. astrolog1

    astrolog1 New Member

    Bir e-mail client programı olduğunda bilgisayarınız e-posta gönderip almaya hazıdır. Bu aşamada tüm ihtiyaç duyulan şey alıcının msn aç bağlanabileceği bir e-mail sunucusudur.

    Sunucu yazı bilgisiyle beraber tarih, başlık, okunma zamanı vb bilgileride saklayabilir.

    Daha Karmaşık Sunucular

    Mail adresine birden fazla mail geldiğini düşünelim. Sunucu gelen elektronik postaları geliş sıralarına göre alt alta listeleyecektir. Text dosyası 5 veya 10 mesajın toplamından oluşacaktır. E-mailler okunmak için hesaba girildiğinde. Outlook express, sunucu makinaya bağlanacaktır. Burada yapılan işlem basitçe şu adımlardan oluşur.

    Bir mesaj başlığına çift tıklandığında bu mesaj göstermek için text dosyasını bulur. Gerçek hayattaki elektronik posta sistemi yukarıda anlatılandan karmaşık değildir.

    Gerçek E-mail Sistemi

    Günümüzde kullanılan e-mail sistemlerinde sunucu makinada iki farklı server çalışmaktadır. Bunlardan biri Simple Mail Transfer Protocol’ ün kısaltması olan SMTP serverdır. SMTP server giden mailleri yönetir. Diğer sunucu ise POP3 server veya IMAP serverlardan biridir. Bu serverlar gelen mailleri yönetmektedirler. POP, Post Office Protocol; IMAP ise Internet Mail Access Protocolün kısaltmasıdır. Tipik bir e-posta sunucusu aşağıdaki gibidir :
    Gerçek E-mail Sistemi

    SMTP server 25 numaralı portu, POP3 110 numaralı portu ve IMAP 143 numaralı portu kullanır.

    SMTP Server

    Bir e-posta gönderilmek istendiğinde e-mail client programı SMTP ile etkileşime girer.
    SMTP Server

    Bir mail göndermek istediğimizi farzedelim. E-posta adresimiz info olsun ve sample.com’ da bir hesabımız bulunsun. info@turksan.com adresine bir mail atmak isteyelim. E-mail client olarak Outlook Express kullanılsın.

    sample’ da bir hesap açıldığı zaman Outlook Express’ te mail server kısmına mail.sample.com yazılmalıdır. Bir mesaj yazılıp gönder butonuna tıklandığında aşağıdaki olaylar gerçekleşir.

    sample.com’ daki SMTP server turksan.com adresindeki SMTP server ile bağlantı kurar. Bu bağlantı 25 numaralı port üzerinden gerçeleşir. Gönderilen mesaj alıcı servera ulaşır. turksan.com’ daki SMTP server e-mail adresinin doğru olup olmadığını kontrol eder. Sonuç olumluysa mail turksan.com’ un POP3 serverına ulaşır ve buradan mail listesinde görülebilir.

    Herhangi bir sebepten ötürü sample.com adresindeki SMTP server turksan.com’ daki SMTP server ile haberleşemezse mesaj sıraya girer. Bu sayede mesaj tekrar tekrar gönderilmeye çalışır.

    POP3 ve IMAP Serverlar

    En temel POP3 uygulamasında sunucu her bir e-mail hesabına bir text dosyası düşecek şekilde kontrol eder. Bir mesaj geldiğinde POP3 sunucusu bu dosyayı alıcı dosyasının altına ilave eder.

    Eposta adresi kontrol edildiğinde e-mail client yazılımı POP3 sunucusuna 110 numaralı port ile bağlanır. POP3 sunucusu kullanıcı adı ve parolaya ihtiyaç duyar. Birkez giriş yapıldıktan sonra POP3 sunucusu text dosyasını açar ve erişimi mümkün kıar. SMTP serverda olduğu gibi POP3 sunucusu bazı temel text komutlarını anlayabilir :

    E-mail client yazılımı POP3 servera bağlanır ve mesajı lokal makineye kopyalar. Genellikle mesaj lokal makineye kopyalandıktan sonra serverdan silinir.

    Birçok kullanıcı e-postalarıyla daha fazla şey yapmak ve epostalarının sunucularında bulunmasını isterler. Çünkü POP3 serverda mailler sadece indirildikleri makinede okunabilmektedir.

    IMAP bu problemleri çözmek için geliştirilmiş bir protokoldür. IMAP kullanıldığında mail eposta sunucuda kalacaktır. Buradaki klasörler canlı olarak düzenlenebilr. Bu uygulama sayesinde maillere istenilen bir makineden ulaşılabilir.

    IMAP Problemleri ve Çözümleri

    Kullanıcılar IMAP sunucusuna 143 numaralı port ile bağlanabilirler. IMAP te tüm mailler server üzerinde saklanmaktadır. Bu maillere internet üzerinden dünyanın heryerinden ulaşım kolaylığı sağlarken bir yandan da başka bir problem doğurmaktadır. İnternet olmadığı http://tvmag.com.tr/ zaman epostalara nasıl bakılacaktır. Bu sorunu çözmek için birçok email client yazılımı epostaları tüm ekleriyle beraber lokal makinada saklamaktadırlar.
     

Bu Sayfayı Paylaş